ΕΚΠΑ: Νέο Π.Μ.Σ. στην Πολιτική Οικονομία

UoA Image
Το ΠΜΣ στην Πολιτική Οικονομία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα αληθινά πρωτοποριακό πρόγραμμα και ως τέτοιο να καλύψει ένα προφανές και μακροχρόνιο κενό στις σπουδές οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα.

Προς το τέλος μιας μακράς και πρωτόγνωρης περιόδου οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και με έντονα τα σημεία που προμηνύουν την επανάληψή της, οι σπουδές των οικονομικών και κοινωνικών επιστημών παραμένουν σε ένα τέλμα συμβατικότητας, άκριτης υπεράσπισης του στάτους κβο, αδυναμίας θεωρητικής επεξήγησης και εμπειρικής τεκμηρίωσης της πραγματικής πορείας των καπιταλιστικών οικονομιών και πολύ περισσότερο της ελληνικής. Σημαντικοί θεωρητικοί της οικονομικής επιστήμης (ιδίως κατά την περίοδο που ο επίσημος τίτλος της ήταν Πολιτική Οικονομία) όπως ο Ricardo, ο Marx, ο Veblen, ο Kalecki αλλά και λιγότερο ριζοσπάστες όπως ο Keynes απουσιάζουν πλέον ή τείνουν να εξοβελιστούν εντελώς από τα προγράμματα σπουδών των περισσοτέρων τμημάτων οικονομικών επιστημών από το προπτυχιακό επίπεδο ακόμη. Το αποτέλεσμα είναι ορατό με τη σκανδαλώδη αδυναμία της συμβατικής οικονομικής σκέψης να περιγράψει αντικειμενικά και πολύ περισσότερο να προβλέψει επεισόδια σφοδρής οικονομικής κρίσης, παρατεταμένης στασιμότητας, υψηλής ανεργίας και φτώχειας και να τα θεραπεύσει.

Αντίθετα, το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ στην Πολιτική Οικονομία προσπαθώντας να ανταποκριθεί στον τίτλο του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συμβολές των παραπάνω θεμελιωτών της πολύπλευρης εναλλακτικής ριζοσπαστικής προσέγγισης της ανάλυσης της οικονομικής δραστηριότητας και στην (ταξικά προσδιορισμένη) κοινωνική πραγματικότητα μιας σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας. Το θεωρητικό αυτό σώμα ορίζεται ως Πολιτική Οικονομία στη ριζοσπαστική προοδευτική της εκδοχή με την έννοια της αμφισβήτησης της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων και της πρότασης περισσότερο ή λιγότερο ρηξικέλευθων μέτρων πολιτικής, τα οποία μετασχηματίζουν δραστικά θεσμούς και υφιστάμενη κοινωνική συγκρότηση. Επιπλέον η προσέγγιση της Πολιτικής Οικονομίας στο πρόγραμμα δεν περιορίζεται στη θεωρητική έκθεση του υλικού αλλά προχωρά στην εξοικείωση με τη χρήση σύγχρονων ποσοτικών εργαλείων απαραίτητων για τη διεξαγωγή εμπειρικής έρευνας και την ολοκλήρωση της επιστημονικής πορείας από τη θεωρητική σύλληψη στον εμπειρικό έλεγχο και επαλήθευση. Έμφαση δίνεται επίσης σε πιο στοχευμένες περιοχές με έντονο ενδιαφέρον για τους σύγχρονους κοινωνικούς επιστήμονες όπως είναι η ανισότητα, η φτώχεια στις διάφορες εκδοχές της, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, το διεθνές εμπόριο και η άνιση ανάπτυξη, η πολιτική οικονομία της μεγέθυνσης, η λειτουργία της αγοράς εργασίας και η εξέλιξη της εργασιακής διαδικασίας, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Π.Μ.Σ. στην Πολιτική Οικονομία στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.