Γεωγραφίες της εργασίας και της άνισης ανάπτυξης στην Ευρώπη της κρίσης

Επιστημονική ημερίδα (*)
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015
Κτίριο ‘Κωστής Παλαμάς’, Ακαδημίας 28 & Σίνα, Αθήνα

Οικονομική Γεωγραφία

Γλώσσες του συνεδρίου είναι η αγγλική και η ελληνική. Το συνέδριο δεν απαιτεί εγγραφή και είναι ανοικτό σε όποιον επιθυμεί να το παρακολουθήσει.

Χαιρετισμός – έναρξη εργασιών του συνεδρίου από την Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π., Καθ. Βάσω Χατζηνικήτα: 9.45 – 10.00

1η Συνεδρία (στην αγγλική γλώσσα): 10.00 – 12.00 

Τίτλος: Εργασία, κρίση, χώρος και ευελιξία.

Andrew Herod, University of Georgia, Χωρικές πρακτικές των εργαζομένων και άνιση ανάπτυξη του καπιταλισμού: γιατί πρέπει να εξετάσουμε πολλά περισσότερα και όχι μόνο το ρόλο του κεφαλαίου για να κατανοήσουμε τη γεωγραφία της κρίσης.

Λίλα Λεοντίδου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) & Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νέες τάσεις εργασίας και δημιουργικότητας σε Νότιες ‘έξυπνες πόλεις’ την περίοδο της κρίσης.

Μαρία Τσάμπρα, Πανεπιστήμιο Πατρών & Ε.Α.Π., Νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση και μεταβαλλόμενα περιφερειακά πρότυπα της άτυπης εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης.

Michael Taylor, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, H τυραννία της μέτρησης: είναι σε θέση οι σύνθετοι δείκτες να ελέγξουν τη δυναμική εξάπλωσης της ευέλικτης εργασίας;

Συζήτηση

Συντονισμός: Στέλιος Γκιάλης

Διάλειμμα για καφέ: 12.00 – 12.30

2η συνεδρία (στην ελληνική γλώσσα): 12.30 – 14.30

Τίτλος: Γεωγραφίες της κρίσης και αγορές εργασίας στον Ευρωπαϊκό νότο.

Στέλιος Γκιάλης (παρουσίαση βασικών ευρημάτων μεταδιδακτορικής έρευνας), Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Ε.Α.Π. & University of Georgia, Oύτε ‘υπερ-προστατευτικές’ ούτε ‘ευελ-φαλείς’: απαξίωση κεφαλαίου, άνιση ανάπτυξη και κρίση στις αγορές εργασίας του Ευρωπαϊκού Νότου.

Λόης Λαμπριανίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα υφίστανται μια «διπλή πίεση»: H μετανάστευση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ειδίκευσης στο εσωτερικό της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Μαρία Καραμεσίνη, Πάντειο Πανεπιστήμιο & ΟΑΕΔ (Διοικήτρια), Αλλαγές στην αγορά εργασίας και διανομή εισοδήματος στην Ελλάδα: μακροχρόνιες τάσεις και επιπτώσεις της κρίσης.

Ηλίας Κουρλιούρος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Ε.Α.Π., Κύρια ρεύματα Οικονομικής Γεωγραφίας, Άνιση Ανάπτυξη και Κρίση: Μια απούσα σχέση;

Συζήτηση

Συντονισμός: Λίλα Λεοντίδου

Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα: 14.30 – 15.30

3η συνεδρία (στην ελληνική γλώσσα): 15.30 – 18.00

Τίτλος: Εναλλακτικοί χώροι και άτυπα μορφώματα: μελέτες περίπτωσης από την Ευρώπη.

Μάνος Σπυριδάκης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Το βίωμα της άτυπης εργασίας στο Πέραμα.

Κάρολος Καβουλάκος & Γιώργος Γριτζάς, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Ε.Α.Π., Εναλλακτικοί χώροι εργασίας.

Βασίλης Αυδίκος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Η νέα γεωγραφία των συνεργατικών χώρων και των εργασιακών κολλεκτίβων: η περίπτωση της βιομηχανίας του design στην Ελλάδα.

Ευγενία Βαθάκου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τα ‘απλά μαθηματικά’ της τοπικής ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: η Λακωνική μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων.

Κώστας Θεολόγου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Ε.Α.Π., Οι ηθικές αξίες στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική ανισότητα κατά την εποχή της κρίσης.

Συζήτηση

Συντονισμός: Μαρία Τσάμπρα

Τέλος ημερίδας

(*) Δραστηριότητα διάχυσης του ‘The Southern-EU-flexicurity project’, υλοποιούμενη στο πλαίσιο της δράσης «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών» του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βϊου Μάθηση (αποδέκτης: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της Ελλάδας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.